Hoewel situaties sterk van elkaar kunnen verschillen lopen we met u de volgende stappen door. Wij weten maar al te goed dat iedere erfenis zijn geschiedenis heeft. Onze werkwijze stemmen we daarop af.

Inventarisatie

  • testament
  • erfgenamen
  • boedel

Plan

  • wijze van besluitvorming
  • verdeling
  • planning uitvoering

Uitvoering

  • verkoop
  • boedel verdeling
  • aangifte erfbelasting
  • afronding

Het afwikkelen van een erfenis is mensenwerk. Natuurlijk krijgt ook de juridische kant de aandacht die het verdient, maar die staat niet voorop. Inhoud en emotie gaan hand in hand. Focussen op het een, zonder aandacht voor het ander geeft een onbevredigend resultaat. Wij zorgen voor de juiste balans.”

 

Informeren en communiceren
Iedere erfenis is uniek en vraagt specifieke aandacht. Daarom gebruiken wij de stappen Inventariseren > Plannen > Uitvoeren op de achtergrond.

Centraal staat het delen van informatie en goed met elkaar communiceren. Hierdoor willen we misverstanden voorkomen. Misverstanden over wat wel en wat niet zou mogen, wat de een juist wel of niet gezegd zou hebben etc. Als de erfgenamen dat prettig vinden gebruiken we een eigen erfgenamen-pagina op internet. Hierop kunnen we dan alle informatie en communicatie met elkaar delen.

We starten het liefst met een bijeenkomst waar we alle erfgenamen graag bij elkaar zien. Dit zal in praktijk niet altijd mogelijk zijn. Ook kan het voor een erfgenaam minder wenselijk zijn om naar deze bijeenkomst te gaan. We bespreken daar met elkaar de stappen en maken met elkaar een taakverdeling. Soms willen erfgenamen juist wel, en in andere gevallen juist liever niet bepaalde dingen doen. Dan kan je denken aan het doorlopen van de administratie en het opruimen van de boedel met minder materiele of emotionele waarde. In deze bijeenkomst overleggen we ook op welke wijze we beslissingen zullen nemen.

Alle erfgenamen ontvangen een verslag van deze bijeenkomst.

 

De wil van de overledene
De meeste erfgenamen vinden het belangrijk dat de erfenis wordt afgewikkeld zoals de overledene dat gewild zou hebben. Maar wat de overledene wilde is niet altijd even duidelijk of is voor meerdere uitleg vatbaar. Of erfgenamen vinden andere zaken belangrijker dan de wil van de overledene
Dit soort situaties vraagt nog meer aandacht voor informeren, communiceren maar ook om zorgvuldige besluitvorming.

 

Als de erfgenamen het niet eens worden?
Helaas kan dat gebeuren. De oorzaak kan liggen bij de afwikkeling zelf, maar veel vaker ligt de bron waarom erfgenamen het niet eens worden met elkaar verder terug in het verleden. In onze aanpak zullen we zo veel als mogelijk kijken of daar rekening mee kunnen houden. Daar aandacht aan besteden kan soms voor alle betrokkenen verhelderend werken en tot mooie resultaten leiden.
Maar soms kunnen we vanuit het verleden geen oplossingen bedenken die ons nu helpt bij een goede oplossingen bij het afwikkelen van de erfenis. Dit vraagt om een andere benadering: mediation

 

Mediation
Bij mediation begeleidt een onafhankelijk deskundige (de mediator) de erfgenamen die onenigheid over de afwikkeling. De erfgenamen die het conflict hebben, houden zelf de regie. Ze zoeken samen met een mediator actief naar een oplossing die voor alle betrokkenen acceptabel is. Tijdens dit proces kan een heel scala aan toekomstgerichte en (financieel) relevante oplossingen naar voren komen. Ook kunnen elementen worden betrokken die geen onderdeel zijn van het oorspronkelijke geschil.

Uitgangspunten
Voor een goed verloop van mediation gelden spelregels: alle partijen moeten het eens zijn over vrijwilligheid, geheimhouding, verslaglegging en kosten. De afspraken hierover worden vastgelegd in een mediation overeenkomst die door alle partijen wordt ondertekend. De resultaten van de mediation worden vastgelegd in een convenant ofwel vaststellingsovereenkomst die bindend is voor alle partijen.
Omdat mediation een andere aanpak vraagt, zal iemand anders de uitvoering doen.

 

Familie-opstellingen
De erfgenamen hebben allemaal hun eigen band met de overledene gehad. Goed, minder goed of nauwelijks een band. De band die ze hadden kan ook invloed hebben tijdens de afwikkeling. De een heeft nog veel verdriet en wil dat eigenlijk liever eerst verwerken. De ander heeft het al verwerkt, of had minder te verwerken en wil het liefst direct aan de slag. Zonder dat de erfgenamen zich hier altijd bewust van zijn, kan het hierdoor ook spaak lopen.

Ook hier geldt dat dit oom een andere benadering kan vragen: familie opstellingen.

Wat is het?
Het maken van een familieopstelling is een werkwijze die geïntroduceerd is door de Duitser Bert Hellinger. Zijn benadering bij het oplossen van problemen of knelpunten is de werkwijze van het zogenaamd Systematisch werken. Familieopstellingen richten zich op niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen.

Een familieopstelling is een sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’. Deelnemers krijgen door de vragende deelnemer een plaats in het vertrek ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door degene die de familieopstelling begeleidt.

Er ontstaat inzicht in het vraagstuk, door de opgestelde mensen te ondervragen over hun gevoelens en attitudes ten opzichte van elkaar en de situatie. Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens bij een persoon als gevolg van nare gebeurtenissen zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring, scheiding van ouders. Die onverwerkte gevoelens kunnen later geborenen (kinderen) onbewust en onbedoeld belasten waardoor ze uit balans zijn. Aan de hand van eenvoudige instructies van de begeleider, brengen de representanten beweging in de stagnatie en kan er rust komen tussen de personen die de representanten vertegenwoordigen.

Niet iedereen zal hiervoor kiezen. Erf-goed heeft ervaring met familieopstellingen. Aarzel niet ons hierover te vragen!

 

Stap naar de rechter
Als de erfgenamen er niet uitkomen, ook niet na mediation en eventueel familieopstellingen, dan rest er eigenlijk nog maar een stap en dat is die naar de rechter. Op dit moment stopt de dienstverlening van Erf-goed.

De mediator zoekt met de partijen samen naar oplossingen. Oplossingen die voor iedereen bevredigend zijn en vaak ook verrassend creatief en oplossingsgericht zijn. De rechter kijkt naar het verleden en doet een uitspraak op basis van puur juridische afwegingen. Dit kan zelfs inhouden dat de uitkomst voor alle partijen onbevredigend is.