Het erfrecht kent veel mogelijkheden om zaken te sturen. Daarom is het verstandig er bij stil te staan als er ingewikkelde familieverhoudingen zijn, bijvoorbeeld door hertrouwen met een partner die al kinderen uit een eerder huwelijk heeft. In de wet zijn adoptiekinderen gelijkgesteld aan de eigen (biologische) kinderen. Dit betekent dat zij ook erven als hun adoptieouder overlijdt. Stief- en pleegkinderen erven niet volgens de wet.
Problemen die veel voorkomen bij het verdelen van de nalatenschap:
- Er ontstaat onder de erfgenamen onenigheid over de manier waarop er verdeeld moet worden
- Eén van de erfgenamen werkt niet mee aan de boedelscheiding
Als we er samen niet uitkomen, dan moet de zaak naar de rechter. Daaraan zijn extra kosten verbonden die behoorlijk kunnen oplopen.
De rechter benoemt dan een onzijdig persoon in de plaats van de onwillige erfgenaam. Een dergelijke procedure kan veel tijd kosten omdat de onwillige erfgenaam een tegenprocedure kan starten. Daarom vinden wij het belangrijk naar iedereen te luisteren en de erfgenamen te helpen bij het zoeken naar oplossingen. Deze oplossingen kunnen creatief en vaak bevredigender zijn, dan als de rechter uitspraak moet doen. Dat noemen we dejuridiseren van het probleem.